Eduskunta hyväksyi 18.5. niukalla määräenemmistöllä EU:n johtajien ja Marinin hallituksen esityksen EU:n elvytyspaketista. Sen läpiajon todellinen syy on kapitalistinen talouskriisi. Vain pieni osa paketin 750 miljardista eurosta kohdistuu koronan aiheuttamiin kustannuksiin.
Suomessakin elvytyspaketin käsittely oli suuri näytelmä, jonka käänteisiin kuului pelottelua, pakottamista ja rangaistusten jakamista. Hallitus ja oikeisto menivät jopa niin pitkälle, että Suomi vedettiin vastuuseen EU:n hajoamisesta ja Venäjän vallan alle joutumisesta.
Kapitalistit ja ay-johtajat yhteisellä asialla
Kapitalistien ja rikkaiden hätä elvytysrahan saamisesta meni niin pitkälle, että 20 pääoman edustajaa julkaisi 5.5. ennen eduskunnan äänestystä vetoomuksen kansanedustajien ja kansalaisten vastarinnan murtamiseksi.
Alla osa työläisten työvoiman käyttäjien ja vetoomuksen allekirjoittajien nimistä:
Matti Alahuhta, Kone Oyj:n hallitus ja ex-toimitusjohtaja, Sari Baldauf, Nokian hallituksen puheenjohtaja ja ex-varatoimitusjohtaja, Antti Herlin, Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja ja ex-pääjohtaja, Ilpo Kokkila, vuorineuvos ja SRV-yhtiöiden pääomistaja, Pekka Lundmark, Nokian toimitusjohtaja, Jorma Ollila, Alma Median hallituksen puheenjohtaja ja Nokian ex-pääjohtaja, Timo Ritakallio, OP Ryhmän pääjohtaja ja Ilmarisen ex-toimitusjohtaja, Jaana Tuominen, EK:n hallituksen puheenjohtaja ja Fiskarsin ex-toimitusjohtaja.
Ammattiliittojen keskusjärjestöt SAK puheenjohtajanaan Jarkko Eloranta, STTK puheenjohtajanaan Antti Palola ja Akava puheenjohtajanaan Sture Fjäder yhtyivät heti seuraavana päivänä lähes samansisältöisellä vetoomuksella pääoman ja rikkaiden vetoomukseen. Niitä ei tunnu enää kiinnostavan suomalaisten työttömien nykyinen huono tilanne.
Suomen nettomaksuosuus 4,5 miljardia euroa
Euroopan suurpääoman ja kapitalistien pelastaminen käy kalliiksi työtätekeville. Suomen pelkkä rahalahjoitus EU-komissaarien jaettavaksi on noin 4,5 miljardia euroa. Se tullaan ottamaan kansalta leikkauksina, veronkorotuksina ja maksujen ”tarkistuksina”.
Työ- ja elinkeinoministeriön huhtikuun työllisyyskatsauksen mukaan Suomessa on edelleen lähes puoli miljoonaa työtöntä. Kelan tilastot puolestaan paljastavat, että työttömistä yli 400 000 elää pelkän työttömyysturvan varassa.
Suurella osalla eläkeläisistä ei mene työttömiä paremmin. Tämän vuoden alussa Suomessa oli noin 1,65 miljoonaa eläkeläistä. Kolmanneksella, noin 550 000, heistä eläke oli alle 1 250 euroa kuukaudessa. Pienen takuueläkkeen, 837 euroa kuukaudessa, saajia oli noin 110 000.
Edellisiä lukuja katsomalla luulisi olevan selvää, että miljardeille olisi käyttöä Suomessakin. Näin ei näytä olevan. Euroopan suurpääoman ja kapitalistien voitot on asetettu työtätekevien elinehtojen edelle.
Työkansan Sanomat 7/2021