Lomautukset ja irtisanomiset ovat jatkuneet syyskuussa. Metsäyhtiö UPM:n ilmoitus Kaipolan tehtaan sulkemisesta ei jäänyt ainoaksi joukkoirtisanomiseksi. Öljy-yhtiö Neste kertoi Naantalin jalostamon alasajosta ja Autoyhtiö Scania Lahden koritehtaansa lopettamisesta.
Pelkästään näiden kolmen suuryhtiön hankkeet merkitsevät noin 1 500 työpaikan alasajoa, työntekijöiden työttömyyttä ja taloudellisia menetyksiä ainakin neljällä eri paikkakunnalla. Marinin hallituksen lupaukset ja sympatiavierailut eivät auta työntekijöitä, sillä työttömyyskortisto odottaa.
Näiden kolmen yhtiön lisäksi lomautuksista ja irtisanomisista ovat kertoneet mm. Wärtsilä, Konecranes, Fazer, Saarioinen, Orion, Posti, Euroports, TeeSe Botnia, Piikkio Works ja John Deere.
Työväestön kannalta katsottuna tilanne on lohduton, sillä Työ- ja elinkeinoministeriön elokuun työllisyyskatsauksen mukaan kuun lopussa oli lähes puoli miljoonaa työtöntä. Heistä vain kolmannes (135 886) sai ansiosidonnaista päivärahaa ja kaksi kolmasosaa (256 156) joutui kituuttamaan Kelan pienellä työttömyysturvalla.
Marinin viiden puolueen hallituksen vastaus työttömille on lisätä kepitystä. Sipilän porvarihallituksen yritys aktiivimalli kakkosesta ollaan nyt ottamassa käyttöön. Sen perustelut ontuvat pahasti. Työntekijän ja työpaikan kohtaanto-ongelmaa ei todellisuudessa ole. Kyse on työpaikkojen puutteesta.
Samaan aikaan hallituksen keppilinjan kanssa kapitalistien EK vaatii uutta kiky-sopimusta ja paikallisen sopimisen lisäämistä. Molemmista seuraisi vielä työssä olevien palkkojen alennus ja säännöllisen työajan romutus.
Työkansan Sanomat 11/2020