Venäjän suuri sosialistinen vallankumous 103 vuotta

Lokakuun 25. päivänä (marraskuun 7. päivä) on kulunut 103 vuotta Venäjän vallankumouksesta.  V.I. Leninin ja Venäjän bolševikkipuolueen johtama vallankumous ei ollut mikään porvarien ja antikommunistien väittämä pienen joukon vallankaappaus. Se oli Venäjän ja koko maailman tähänastisen historian merkittävin alistetun luokan ja sorrettujen vallankumous.

Sadankolmen vuoden takaiset vallankumoukselliset päivät Venäjällä olivat jo 1800-luvun lopulta alkaneen kehityksen tulos. Venäjän kansan kärsimyksen mitta täyttyi vähitellen keisarivallasta, maaorjuudesta, kaupunkien työläisten nälästä ja verisistä sodista.

Kansannousuja ja lakkoja oli jo aikaisempinakin vuosina, mutta 1917 oli todellinen vallankumousten vuosi Venäjällä. Se alkoi jo helmikuun vallankumouksella 22. päivänä (maaliskuun 7. päivä).  Esimerkiksi Pietarissa suuret lakot ja mielenosoitukset tempaisivat sadattuhannet työläiset kaduille ja hallitsijoiden palatsien eteen.

Helmikuun vallankumous johti keisari Nikolai II:sen eroon ja väliaikaisen hallituksen muodostamiseen. Sen johtoon nostettiin heinäkuun sotilas- ja työläiskapinan jälkeen sotaministeri ja diktaattori Kerenski. Sitten lokakuun 25. päivänä bolševikit nousivat kansan tuella valtaan ja aloittivat ohjelmansa ”Kaikki valta neuvostoille” toteuttamisen.

Pietarissa koolla ollut työläis- ja sotilasneuvostojen toinen kongressi sai kuulla jo samana vallankumouspäivänä V.I. Lenin ilmoituksen: ”Ryhdymme nyt rakentamaan neuvostotasavaltaa”.  Leninin alkuvuodet johtama Neuvostoliitto, maailman ensimmäinen sosialistinen valtio oli syntynyt.

Näin työläisille ja maatalouden työntekijöille annettiin ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa ne oikeudet ja edut, joista aikaisempina vuosisatoina olivat saaneet nauttia vain yhteiskunnan eliitti. Vähimmäisturva, koulutus, terveydenhuolto ja sivistys tulivat työväenluokan saataville.

Venäjän Lokakuun vallankumouksen merkitys ei rajoittunut vain Venäjälle ja Neuvostoliittoon. Se kannusti kapitalististen maiden työväenluokkaa taistelussa parempien oikeuksien ja elinehtojen puolesta. Se kannusti myös kolonialismin orjuuttamia kansoja ja siirtomaita vapaustaisteluun kapitalistien ja imperialistien vallan lopettamiseksi.

Työkansan Sanomat 12/2020

Venäjän suuri sosialistinen vallankumous 103 vuotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.