Eduskunta hyväksyi 12.heinäkuuta rajalain muutokset Venäjän ja Suomen välillä. Nämä ns. käännytyslait ovat ristiriidassa Suomen perustuslain, EU-oikeuden ja kansainvälisten sopimusten kanssa.

EU:n jäsenmaana Suomen kannattaisikin mieluummin ottaa oppia EU:n ja Turkin muuttoliikesopimuksesta ja alkaa yhdessä EU:n kanssa maksamaan Venäjälle humanitaarista apua siitä, että se estäisi laittomasti pyrkivien rajalle saapumiset.

Silloin ei tarvitsisi rakentaa kallista ja haitallista aitaa Suomen ja Venäjän väliselle rajalle, eikä muutenkaan lisätä vihollisuuksia.

EU:n ja Turkin muuttoliikesopimus

Vuonna 2011 puhjenneen Syyrian sisällissodan jälkeen Turkkiin on tullut noin 3,6 miljoonaa pakolaista. Kaikista maailman maista Turkissa on tällä hetkellä eniten pakolaisia.

Muuttoliikekriisin ratkaisemiseksi EU ja Turkki tekivät maaliskuussa 2016 sopimuksen, joka vähensi huomattavasti EU-maihin laittomasti saapuvien määrää.

Sopimuksen mukaisesti kaikki Turkista Kreikan saarille laittomasti saapuvat palautettaisiin Turkkiin. Vastineeksi Turkki sai EU:lta humanitaarista apua noin 6 miljardia euroa.

Turkin presidentti Recep Erdoğan uhkasi kuitenkin puheessaan helmikuussa 2020 avata uudelleen Kreikan vastaisen rajan, sillä hänen mukaansa EU ei ollut pitänyt lupauksiaan.

Turkin päätöksen seurauksena Kreikka julisti poikkeustilan ja EU-johtajat päättivät myöntää Kreikalle 700 miljoonaa euroa rahoitusapua ja lisätä merkittävästi muuttoliikkeen ja rajaturvallisuuden määrärahoja EU:n vuosien 2021–2027 rahoituskehyksessä.

Suomessa lisätään omien rahoin itärajalle piikkilankaa. Turkille maksetaan vieläkin, vaikkei se ole EU:n jäsenmaa.

EU:lla on kahdet muuttoliikesäännöt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.