Suomen bruttokansantuotteen (Bkt) alkuvuoden tiedot paljastavat kapitalistisen taantuman jatkumisen ja sen yhteiskunnalliset vaikutukset.
Toukokuun 31. päivitetty talouden kasvu kyntää lähellä nollaa. Sillä on työläisten kannalta seurauksensa – työttömyys ja köyhyys lisääntyvät.
Porvarimedia yrittää etsiä edes jotakin positiivista kapitalistisesta taloudesta. Siinä sitä auttaa EU antamalla joukon määräyksiä ja peukaloimalla tärkeimpien talouslukujen pohjatietoja.
Suomessakin ovat tulleet tutuiksi yhdenmukaistettu inflaatio ja muut EU-säännöin tehdyt talouden tilastot.
Yhdenmukaistetusta inflaatiosta on poistettu mm. energiaa, asumiskustannuksia ja vakuutuksia. EU-säännöin tehdyt työllisyys- työttömyystilastot eivät vastaa lainkaan todellista tilannetta.
Esimerkiksi valtion Tilastokeskuksen työvoimatutkimus jatkuvasti puolittaa todellisen työttömyyden. Tilastoa ei korjata, vaikka työttömyysturvan saajia (työttömyyskassojen ja Kelan työttömyyspäiväraha) on enemmän kuin työttömiä tilastossa.
Tuoreimmat työllisyys ja työttömyysluvut on julkaistu Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) toukokuun työllisyyskatsauksessa. TEM:n mukaan Suomessa oli huhtikuun viimeinen päivä yli 400 000 työtöntä.
Työkansan Sanomat 4/2024
Tylyt lukemat työttömyydestä ja työllisyydestä
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi keskiviikkona 26.6. toukokuun työllisyyskatsauksensa. Tylyt lukemat kertovat, että työttömyys jatkaa edelleen kasvuaan.
Työttömiä oli toukokuun lopussa yli 400 000. Työttömien määrä oli lisääntynyt vuodessa lähes 30 000. Samana aikana uusien avoimien työpaikkojen määrä oli alentunut samoilla luvuilla.
Työttömyys iskee erityisen kovaa alle 25-vuotiaisiin nuoriin ja ikääntyviin työläisiin. Molemmissa ikäryhmissä työttömien osuus kasvaa.
Yli vuoden työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli toukokuun lopussa lähes 95 000.
Työttömyysturvaa saavia työttömiä, työttömyyskassat ja Kela, oli toukokuun lopussa 290 000.
Tilastokeskuksen työvoimatutkimus julkaistaan myös keskiviikkona 26.6. Sen mukaan 15–64-vuotiaiden työllisyysaste oli valahtanut 72,4 prosenttiin. Kaukana ollaan Marinin (sd) ja Orpon (kok) 80 prosentin työllisyysasteen tavoitteesta.
Työttömyyden ja vähävaraisuuden kasvun pätevä mittari on asumistuen saajien määrä. Vaikka Orpon- Purran porvarihallitus on leikannut tukea ja tiukentanut tuen saamisen ehtoja, oli toukokuun lopussa ennätykselliset lähes 610 000 asumistukea tarvitsevaa.
Suomessa harjoitettu oikeistopolitiikka on merkinnyt kahta asiaa: kansan enemmistöä kuritetaan, sotilasvalta ja aseistajat nauttivat miljardien eurojen rahavirroista.
Rauno Lintunen
Blogikirjoitus 27.6.2024