Leningradin saarron päättymisestä tuli 18.1.2024 kuluneeksi 80 vuotta. Kaupungin saarto ja sen asukkaiden sitkeä ja peräänantamaton taistelu äärimmäisissä oloissa natsi-Saksan fasistisia hyökkääjiä vastaan on toisen maailmansodan sankarillisimpia sivuja. Se herättää yhä kaikissa edistyksellisissä ihmisissä tunnekuohua, surua ja ihmetyksen sekaista kunnioitusta.
Kaupunki menetti saarron aikana nälkään ja pommituksissa kolmanneksen väestöstään. Useimmat Leningradissa käyneet ovat käyneet myös Piskarjovkan hautausmaalla, jonne yli puolet saarron lähes miljoonasta uhrista on haudattu.
Hautausmaa on vaikuttava muistomerkki rauhan puolesta, sotaa ja fasismia vastaan.
Kun Hitler hyökkäsi Neuvostoliittoon vuonna 1941 kesäkuussa, hänen suunnitelmansa Moskovan ja Leningradin suhteen oli, että kaupungit hävitetään maan tasalle ja niiden väestö tuhotaan.
Saksalaiset kärsivät kuitenkin Moskovan porteilla sodan ensimmäisen suuren tappionsa. Leningradin esikaupunkeihin he sen sijaan pääsivät elo – syyskuun vaihteessa 1941. Kun leningradilaiset sitkeästi puolustivat kaupunkia, Hitler teki kammottavan päätöksen kaupungin saartamisesta.
Syyskuun alusta vuonna 1941 Leningrad oli sen jälkeen 900 päivää saarrettuna pitäen koko ajan puoliaan saksalaisia hyökkääjiä vastaan. Etelässä, lännessä kaupunkia saartoivat saksalaiset, Karjalan kannaksella vastassa olivat saksalaisten aseveljet suomalaiset.
Leningrad oli alituisen ilmapommituksen, tykkitulen ja hyökkäysten kohteena. Siitä huolimatta se pystyi tuottamaan aseita ja ammuksia puolustuksen ylläpitämiseksi. Apua saatiin vain Laatokan kautta ja ilmateitse. Talvella käytössä oli jäätie.
Nälän ja vilun näännyttäminä, kuoleman uhallakin, jokainen leningradilainen seisoi paikallaan puolustaen kaupunkiaan.
Kun käänne sodassa tapahtui vuonna 1941 alussa Stalingradin taistelun jälkeen, Leningrad sai odottaa. Kaupunkia ei vielä pystytty vapauttamaan.
Syksyllä 1943 saksalaisten asema oli jo suuresti huonontunut, etenkin rintaman eteläisillä osilla. Näin vähitellen kypsyivät edellytykset Leningradin vapauttamiseksi.
Tammikuun 18. päivänä vuonna 1944 Leningrad rajujen taisteluiden tuloksena lopulta vapautettiin saarrostaan.
Rauno Lintunen