Miljardeja aseisiin – hoitajille vain kiitoskortteja
Hoitajien ammattiliitot TEHY ja SuPer aloittivat 1. huhtikuuta lakkotaistelun uuden työehtosopimuksen puolesta. Liittojen tavoitteisiin kuuluvat kunnolliset palkankorotukset, työolojen parantaminen ja hoitajien sekä muun hoitohenkilökunnan määrän lisääminen terveydenhuollon toiminnan turvaamiseksi.
Kuntasektorin työehtosopimukset päättyivät 28.2. Valtio ja kuntatyönantajat ovat torjuneet ammattiliittojen esitykset ja uhkaavat nyt hoitajia pakkotyöllä. Se tarkoittaisi järjestyneen ja laillisen ammattiyhdistystoiminnan sekä työntekijöiden perustuslaissa turvattujen oikeuksien kieltämistä.
Liiton neuvottelivat kaksi kuukautta sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen koulutettujen ammattilaisten palkkauksesta ja työehdoista. Vaatimuksena ovat mm. palkkaohjelma ja työolojen kohentaminen.
Palkkaohjelmaan sisältyy 3,6 prosentin vuosittainen palkkojen korotus yli yleisen linjan. Ohjelman kesto on viisi vuotta. On huomioitava, että vaikka palkkaohjelma toteutuisi tänä vuonna, se tarkoittaisi myös hoitajien osalta reaalipalkkojen laskua, sillä inflaatio voi nousta yli 7 prosenttiin.
Ammattiliittojen aloittaman lakon lisäksi liitot julistivat 1.4. uuden ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Jos neuvottelutulosta ei synny, laajenevat lakot ja muut työtaistelutoimet huhtikuun puolivälin jälkeen 13 sairaanhoitopiiriin.
Vaikka liittojen vastapuoli on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, vastuu on valtion ja Marinin hallituksella. Ja taloudellinen vastuu siirtyy ensi vuoden alusta kokonaan valtiolle, kun sote-lait astuvat voimaan. Valtio kun rahoittaa kaikkien hyvinvointialueiden taloutta.
Asevarustelu vie verorahat
Marinin hallitus on esittänyt ja eduskunta hyväksynyt tälle vuodelle historiallisen suuret asevarustelumenot. Puolustushallinnon ja armeijan käyttöön on varattu yli 5 miljardia euroa. Rahoista 1,5 miljardia menee uusien hävittäjien maksamiseen ja amerikkalaiselle aseteollisuudelle.
Hallituksen viime tiistain kehysriihessä päätettiin vielä tänä vuonna siirtää armeijan ja muuhun sotilaalliseen käyttöön lisää satoja miljoonia euroja. Hurjimmat esitykset on tehnyt kokoomus vaatimalla lähivuosille asevarusteluun ja armeijalle jopa 2 miljardia lisäeuroa.
Kaikkein suurin sosiaali- ja terveydenhuollon lamaannuttaja on kuitenkin Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys. Sotilasliiton tukikohtien elättäminen, lisääntyvät asemenot ja vieraiden joukkojen siirrot maaperällämme lankeavat suomalaisten maksettaviksi.
Kaikki tuki lakkolaisille
Huhtikuun aikana kuullaan ministerien ja kansanedustajien suusta, että rahat eivät riitä hoitajille ja terveydenhoitoon. Tulevina vuosina samaa virttä kuullaan entistäkin useammin. Jo nyt ministerit ja kansanedustajat, erityisesti vasemmistoliiton, sdp:n ja vihreiden, saisivat hävetä, jos enää osaavat.
TEHYn ja SuPerin mielestä työtaistelussa on paljon pelissä. Liittojen kärkitavoitteena on alan veto- ja pitovoiman turvaavat palkankorotukset sekä parannukset työoloihin.
Hoitajien ja koko kunta-alan työtaistelulle on annettava kaikki tuki. Samalla on vaadittava asevarustelun ja sotavalmistelujen lopettamista.