Suomen Nato-hankkeen käsikirjoituksen tekeminen ja sotilasliittoon hivuttaminen aloitettiin hyvissä ajoin ennen 1991 Neuvostoliiton hajottamista. Nato-hanke on ollut sen alusta alkaen poliittinen ja sotilaallinen.
Jo 1992 Esko Aho hallituksessa tehtiin päätös yhdysvaltalaisten Hornet-hävittäjien hankkimisesta. Asian mannekiiniksi nostettiin puolustusministeri Elisabeth Rehn, joka edusti rkp:n oikeistosiipeä. Tuossa vaiheessa kansalaiset eivät vielä ymmärtäneet, että hävittäjien valmistajamaa tulisi olemaan keskeinen vaikuttaja Suomen perinteisen ulko- ja puolueettomuuspolitiikan romuttamisessa.
Elisabeth Rehn oli myös se ministeri, joka selitti 1990-luvun alun ensimmäiset Suomen ja Naton sotaharjoitukset ”pelastusharjoitukseksi”. 2000-luvulla Nato-harjoituksia ei enää ole peitelty ja selitelty. Oltiin julkisesti Nato-kumppaneita ja yhteensopivia asevarustelua myöten.
Tuo kumppanuus kulminoitui Yhdysvaltojen aloittamiin hyökkäyssotiin osallistumisena Irakissa ja Afganistanissa sekä suurien Nato-maiden Afrikan sotaretkien tukemisena. Tuo kaikki merkitsi käytännössä Suomen siirtymisestä lännen imperialistiseen, väkivaltaiseen leiriin.
Kansalaisille on käynyt selväksi, että olipa Suomen eduskunnan ja hallitusten kokoonpano ja väri mikä tahansa, ne ajavat suurpääoman ja kapitalistien vallan kasvua EU:ssa. Ja Yhdysvaltojen johtaman sotilasliitto Nato kohdalla toimitaan samalla tavalla, tuetaan sotilasliiton laajentumista ja sen asevarustelua.
Lännen imperialistiseen leiriin siirtymisestä todistavat Marinin hallituksen hävittäjäostot, Yhdysvaltojen ja EU:n Venäjän vastaisiin pakotteisiin osallistuminen ja nyt viimeksi toukokuussa jätetty Nato-jäsenyyshakemus.
Nato-hankkeen käsikirjoittajat eivät kuitenkaan osanneet ennakoida Turkin hallinnon asettumista Suomen jäsenyyshakemuksen tielle. STOP NATO -liikkeen toiminta ja laajentuminen sai näin kaivattua lisäaikaa.
Presidentti Sauli Niinistö puhui 4.6. Helsingissä ja sanoi: ”Kuluneen kevään aikana noussut kansan tahto ja käyty keskustelu turvallisuusratkaisustamme on osoittanut suomalaisen demokratian voiman.” Voiko valheellisempaa johtopäätöstä tehdä?
Kansan tahto oli manipuloitujen nettipaneelien tulkintaa – turvallisuuskeskustelu oli yksipuolista Nato-lobbausta.
Työkansan Sanomat
Pääkirjoitus 5.6.2022