Suomessa suurimpien ja merkittävämpien ammattiliittojen työehtosopimukset ovat päättyneet loppuvuoden aikana tai päättymässä alkuvuodesta. Teollisuusliiton sopimukset päättyivät marraskuun lopussa. Palvelualojen PAMin ja kuljetusalan AKTn sopimukset päättyvät tammikuun lopussa. Palkkataistelun valmistelusta, puhumattakaan aloittamisesta, ei näy kuitenkaan merkkejä.
Teollisuusliitto on neuvotellut tuloksetta jo kuukausia uudesta työehtosopimuksesta ja palkoista Teknologianteollisuuden kapitalistien kanssa. Tämän vuoden palkankorotusesitykset ovat liikkuneet neuvotteluissa 2–5 prosentin tasolla. PAMin ja AKTn neuvotteluista ei ole tietoa.
Kuukausia jatkunut vitkuttelu ja ay-liikkeen hiljaiselo päättyi, kun työntekijöiden keskusjärjestö SAK ilmoitti joulukuussa ajavansa jäsenliittojensa puolesta keskitettyä palkkaratkaisua.
SAK:n mukaan tavoitteena ovat palkankorotukset, jotka nostaisivat kaksivuotisella sopimuksella vuonna 2023 palkkoja 5,2 prosenttia ja vuonna 2024 noin 3,3 prosenttia.
SAK:n esitys kopio Saksan ja Ruotsin tasoisia palkankorotuksia. Saksan metalli teki kaksivuotisen sopimuksen, joka nostaa tänä vuonna palkkoja 5,2 prosenttia ja ensi vuonna 3,3 prosenttia. Ruotsin SAK:ta vastaava LO on esittänyt tälle vuodelle 4,4 prosentin palkkojen korotusta.
Saksassa solmitut sopimukset sekä Suomen ja Ruotsin työntekijöiden keskusjärjestöjen esitykset merkitsevät työläisten reaalipalkkojen alentumista ja selvää ostovoiman menetystä.
Saksassa ja muualla Euroopassa ammattiliitot ja työläiset ovat taistelleet palkankorotusten puolesta. Palkkataistelun ohella on kamppailu työolojen ja työntekijöiden irtisanomissuojan parantamiseksi.
SAK:n esitys johtaisi vääjäämättä työntekijöiden reaalipalkkojen roimaan laskuun ja samalla ostovoiman ennätykselliseen alenemiseen, sillä inflaatio lähentelee jo nyt 10 prosenttia. Kahdelle tulevalle vuodelle on myös tulossa veronkiristyksiä, jotka syövät alenevaa elintasoa.
Ammattiliittojen ja työpaikkojen on vaadittava inflaation korvaavia palkankorotuksia, työolojen parantamista ja loppua irtisanomisille.
Jos kapitalistit ja suuryritykset eivät tähän suostu, on valmistauduttava työtaisteluihin. On turvattava ammattiliittojen yhteistyöhön ja työläisten väliseen solidaarisuuteen.
Joukkovoima on edelleenkin ase, joka pysäyttää työtätekevien reaalipalkkojen ja elinolojen heikentäjät.
Työkansan Sanomat 1/2023