Työttömyyden ja työllisyyden tilastointi siirrettiin 1. maaliskuuta alkaen työ- ja elinkeinoministeriöltä (TEM) KEHA-keskukselle, joka kertoo nyt kuukausittain luvut työllisyyskatsauksessaan. KEHA yhdistää katsauksessaan omansa ja Tilastokeskuksen lukuja.
Tilastoijan vaihtuminen ei kohentanut helmikuun lopun työttömyyslukuja, vaikka Tilastokeskuksen ”leikatut” tilastot ovat nyt osa KEHAn työllisyyskatsausta. Mutta propagandan näkyvyyttä vaihto lisäsää.
Esimerkiksi KEHAn sivuilla vertaillaan työttömien määrää helmikuun lopussa kuukauden kaikkiin avoimiin työpaikkoihin, ei kuten aiemmin TEMin työllisyyskasauksessa kuukauden viimeisen päivän avoimiin työpaikkoihin. Ero on valtava.
Jos kaikista avoimista työpaikoista, helmikuussa 112 400, kerrotaan kuukauden ajalta, pitäisi myös työttömien määrästä, helmikuun aikana noin 600 000, kertoa kuukauden ajalta. Näin ei nyt tehdä, vaan kerrotaan kuun lopun pienemmät luvut.
KEHA-keskuksen mukaan kuntien työllisyyspalveluissa oli helmikuun lopussa laajan työttömyyden luvuilla yli 450 000 työtöntä. Miesten työttömyys oli pahinta koko EU:ssa.
Jatkuvasti heikentyvä työttömyysturva, jota kokoomuksen ja perussuomalaisten porvarihallitus ajaa, antaa heikot eväät työttömien pärjäämiselle. Työttömät joutuvatkin hakemaan asumis- ja toimeentulotukea.
Työttömyyskassojen maksaman päivärahan, noin 1500 euroa kuukaudessa miinus verot, saajia oli helmikuun lopussa 116 114. Kelan päivärahaa, keskimäärin 800 euroa miinus verot, sai 207 492 työtöntä.
Porvarihallituksen ajamasta ja eduskunnan hyväksymästä asumistuen leikkauksesta ja hakemisen ehtojen kiristämisestä huolimatta tuen saajia oli helmikuun lopussa edelleen lähes 558 000. Tuki oli keskimäärin 297 euroa kuukaudessa/talous.
Rauno Lintunen
Blogikirjoitus 25.3.2025