Kun puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg allekirjoitti 2014 eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan päätöksellä Suomen ja sotilasliitto Naton välisen isäntämaasopimuksen ei yksikään kansanedustaja, ei edes Vasemmistoliitosta, vaatinut asian tuomista eduskunnan päätettäväksi.
Tämä siitä huolimatta, vaikka kyseessä on selvästi valtiosopimus, jolla Suomi antaa sotilasliitto Natolle itsenäisen päätösvallan tuoda sotilaitaan Suomen maa- meri- ja ilmatilaan.
Muistamme myös, kuinka puolueen edellinen puheenjohtaja Li Andersson sai näkemykselleen puolueen kansanedustajien hyväksynnän, ettei eduskunnan päätös Nato-jäsenyyden hyväksymisestä ole puolueelle hallituskysymys.
Eduskunta hyväksyi 2023 Suomen Nato-jäsenyyden. Lähes kaikki Vasemmistoliiton kansanedustajat olivat hyväksyjien joukossa, ja puolue pysyi hallituksessa.
Vasemmistoliiton kansanedustajat jatkoivat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta Suomen itsenäisyyden ja itsemääräisoikeuden tuhoamista eduskunnan hyväksyessä 2024 Suomen ja USA:n välisen ns. DCA- sopimuksen.
Sopimuksella Suomi antaa alueellaan USA:n sotavoimalle täydellisen kulkuvapauden ja lisäksi 15 sotilastukikohtaa ympäri maatamme.
Vasemmistoliiton nykyinen puheenjohtaja Minja Koskela on jatkanut puolueen linjalla avaamalla vain uuden sivun. Hän ehdottaa EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevalle työvoimalle saatavuusharkinnan poistamista.
Voimassa oleva saatavuusharkinta tarkoittaa sitä, ettei sellaiselle toimialalle päästetä ulkomaista työvoimaa, jos sitä on saatavissa Suomesta.
Vasemmistoliiton kohdalla sen toiminta on petturuutta työväkeä kohtaan, jos ylipäätään pidämme sitä työväenpuolueena. Itse se ei halua olla työväenpuolue vaan osa porvaririntamaa.
Hannu Harju
Työkansan Sanomat 1/2025